Skymningstid

Svärdet av Sten

Blanco öppnade försiktigt de järnskodda dubbeldörrarna och äventyrarna kikade in. Den stora salen innanför liknade ett krigsmonument – i mitten en gigantisk staty av en krigare i helrustning med ett stort svärd i händerna, i hörnen till vänster i salen varsin staty av hukande drakar. På andra sidan salen en liten alkov med fyra statyer av keruber som höll upp varsin vas – de tycktes vakta de dubbeldörrar som var enda vägen ut ur salen.

Blanco och Gowron tog täten och gick fram mot krigarstatyn – som lika oväntat som blixtsnabbt svingade sitt svärd i en vid båge genom rummet. De två kamraterna träffades och kastades omkull.

Blanco reste sig kvickt och rörde sig bort mot den ena drakstatyn – vars ögonhålor plötsligt lyste upp av en röd glöd och ur statyns mun svepte en dödsbringande våg av vitblå magisk energi. Blanco sveptes med av vågen och trycktes bakåt, in inom krigarstatyns räckvidd.

Vild aktivitet utbröt. Äventyrarna tryckte sig upp mot väggarna för att undvika statyernas attacker. Binlain stirrade på ena väggen och utbrast:

Binlain: Hallå! Här är en kontrollpanel av något slag, den verkar styra drakstatyn. Om jag bara kunde begripa hur den fungerar…

Gowron och Reinart kikade över Binlains axel medan han förtvivlat manövrerade de skjutreglage som verkade som ett bisarrt pussel.

Gowron: Prova den vänstra nedåt! Då rörde sig den centrala upp, det kanske går att få den där blå lampan att släckas, det måste betyda nåt.

Reinart: Du har rätt! Men det högra reglaget måste betyda nåt också… Om du provar så här…

Binlain fortsatte sina manövrer hjälpt av Gowron och Reinart. Samtidigt hade Kyrel hittat en panel som verkade styra krigarstatyn. Han plockade snabbt upp sitt kit av mejslar, speglar och annat en bra inbrottstjuv behöver och snart hade han fått upp panelen och trixade med det virrvarr av stänger, kablar och vajrar som fanns bakom. Blanco ställde sig bakom och försökte utan framgång komma med konstruktiva idéer.

Blanco: Klipp av den där vajern! Eller vänta… Nä, gör inte det. Den där verkar leda…

Kyrel, som misslyckats kraftigt med sina försök, vände sig om med blixtrande ögon.

Kyrel: Kan du sluta! Jag försöker koncentrera mig!

Ett triumerande rop hördes från Binlain, och drakstatyns ögon slutade glöda rött. Kyrel mixtrade vidare, klippte av en kabel… plötsligt svingade statyn sitt svärd dubbelt så fort och kontrollpanelen började blixtra och fräsa.

Kyrel: Det är nog kört. Vi får fortsätta ändå.

Reinart hittade panelen till nästa drakstaty, och den framgångsrika trion började klura ut hur den fungerade. Kyrel och Blanco smög runt salen på andra sidan och började försiktigt undersöka kerubstatyerna från avstånd. Inga kontrollpaneler syntes till.

När Binlain desarmerat den sista drakstatyn gick Kyrel försiktigt in mellan kerubstatyerna. Ett hummande ljud hördes och ett guldskimrande energifält bildade en bur mellan de fyra statyerna, som lutade ner sina vaser och vatten började forsa in i den nybildade kuben… I vilken en oroad Kyrel stod.

Äventyrarna stormade fram för att desarmera fällan. Reinart och Binlain avlossade destruktiva magiska krafter mot statyerna, Gowron och Blanco kämpade för att välta en staty och Kyrel mixtrade med en tredje.

Vattnet hade nått fem fots djup när en strömvirvel av oerhörd kraft bildades och Kyrel kastades runt, runt, och for med våldsam kraft in i var och en av statyerna. Förtvivlat klamrade han sig fast vid en av dem och hostande och blödande lyckades han desarmera den. Reinart, som givit upp sina försök att skjuta statyn i småbitar desarmerade en andra staty… Gowron, med ett mäktigt vrål, tog i så att ådrorna stod som rep i hans kraftiga armar och lyckades välta den tunga statyn. Kraftfältet försvann abrupt och vattnet forsade ut över golvet. Kyrel var räddad.

Comments

Thengil

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.